lördag 18 juli 2015

Vallmokaka med chiafrön och limefrosting

I år är det första året vi bakar denna kaka med egna vallmofrön från tillsammansodlingen. I det här receptet har vi förstärkt den krispiga  känslan med chiafrön. Chiafrönas tyngd gör att de lägger sig i botten i kakan och på så sätt får kakan också som två konsistenser där den nedre delen blir extra krispig. I hop med limefrostingen blir den svår att motstå.

Ingredienser
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
0,75 dl mjölk
1,25 dl socker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En nypa salt
0,5 dl vallmofrö
2 msk chiafrön
Skalet av en citron  samt 2-3 msk citronsaft.

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vispa ägg vaniljsocker och socker fluffigt. Riv skalet av en citron och pressa ut 2-3msk citronsaft. Tillsätt  bakpulvret i mjölet så att det blandar sig. Blanda sedan i mjöl, citronskal, citronsaft, chiafrön, vallmofrön, smöret och mjölken i äggblandningen och blanda runt . Smörj en ugnsform med smör och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Gör tändsticksprovet efter 25 minuter. Fastnar det ingen smet på tändstickan så är den klar att ta ut. Låt kakan svalna 10-20 minuter innan du tar ut den från formen och ytterligare någon timme innan du brer på frostingen.

Limefrosting
1,5 dl florsocker
Limesaft
Gör så här: Blanda limesaft med florsockret tills du får en lagom tjocklek. Bre på och låt kakan stå svalt ett tag.




1 kommentar :

  1. Mums säger jag! Varför har ingen här gjort en sådan till mig?
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera