onsdag 14 december 2016

Lucka nr 15 - Störbönor

Bakom den femtonde luckan dyker denna skönhet upp. Jag har svårt att tänka mig att odla en endaste sommar utan störbönor som klättrar vackert på våra gamla krakstörar någonstans i våra trädgårdar.

Det här är den sista grödan på säsongen tillsammans med gurkväxterna som förodlas inomhus. När bönorna flyttas ut till växthusen för avhärdning släcker vi ner i vår odlingskällare för den här säsongen och all odling flyttas ut. Ibland har störbönorna fått stå alldeles för länge i sina krukor bredvid varandra så att det blivit ett fruktansvärt trassel. Istället för att försöka trassla loss dem från varandra med risk att ha av topparna brukar jag plantera ner dem som i en klunga runt en krakstör och sedan leda upp dem försiktigt i hönsnätet.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi tänker kring störbönorna.  I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Störbönor
Phaseolus vulgaris
Brytbönor, vaxbönor,
skärbönor
Störbönor vårsås inomhus i maj i soligt fönster
eller under växtbelysning. Slutplanteras utom-
hus maj–juni, i pallkrage eller på friland.

Vi har genom åren odlat både låga och höga bönsorter, men kommit att fatta starkast tycke för de högre. De ger rikligare avkastning än de lägre och kan med hjälp av växtstöd bli grödor som lyfter din grönsaksodling både estetiskt och praktiskt. Höga grödor fångar solen bättre än låga och lämnar plats för fler grödor. Runt bönorna kan du med fördel odla zucchini, vintersquash eller majs.
Höga bönor behöver alltid något slags stöd att klättra på. Du kan i princip använda det du har till hands och vad din fantasi tillåter, men gärna stöd som är 2–3 meter höga. Får du tag på gamla hässjestörar/krakstörar kan du bygga enkla och snygga stöd genom att fästa höns- eller kycklingnät runt stören, se s 202. Led in de första slingrande skotten i nätet så hittar de en väg uppåt att klättra på.
Alla baljväxter kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna eller jorden använda kvävet från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du året efter tänker odla mer näringskrävande växter som kål, rotselleri, majs eller lök.


__________________
Förutom att koka bönorna för att sedan marinera dem i en hemvispad vinegrette så är bönor fantastiskt goda i alla olika slags kokosmjölksgrytor. Här nedan en röd vegetarisk curry. Klicka på bilden så kommer du direkt till receptet.


http://farbrorgronrecept.blogspot.se/2012/02/quorn-rod-curry-pa-svenskt-vis.html


Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres

http://shop.luxpublica.com/


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar