onsdag 20 maj 2015

Smörstekt vårmusseron på Levain


Årets första vårmusseron är hittad. Det här är en av de godaste svamparna man kan tänka sig! Jag sprang på 0.3 kg och som det såg ut vid en första titt, utan några maskangrepp.

För många år sedan hörde jag talas om denna delikata svamp. När en kollega berättade om ett ställe nära mitt jobb blev jag nyfiken och började hålla utkik. Så en dag för tre år sedan hittade jag tillslut ett område med vita fasta svampar. Jag plockade dem med nyfikenhet och osäkerhet. Eftersom svampen kan förväxlas med den giftiga bolmörtskivlingen behövdes noggranna studier av bilder och beskrivningar. När jag var helt säker, stekte jag dem i smör. Efter första smakbiten var jag överförtjust. Vilken smak - kraftig umamismak. Vilken konsistens - väldigt fast. Vilken underbar svamp. Sedan den dagen letar jag varje vår efter dessa underbara vårmusseroner.

De visar sig i på ängar, lövsskogskanter och i gräsmatttor. Ett år hittade jag fler stycken bakom vårt hus på gräsmattan. Det godaste är att steka dem näst intill lite brända i smör, salt och toppa med någon färsk ört, tex gräslök eller persilja och äta på vetesurdegsbröd, sk Levain. För att baka levain klicka in här LEVAIN





2 kommentarer :

  1. Ja, just ja det var ju sådana du hittade i min gräsmatta förra året. Nu måste jag ut och kolla. Jag är lite skrajsen och obevandrad i svampvärlden. Kanske kan det stå på önskelistan att få bli bjuden på en sådan macka som beskrivs ovan. Jag kanske kan hålla med musseronerna ;))

    SvaraRadera
  2. I år är det gott om dom.

    SvaraRadera